Alfred på tegnebrættet... 

- af Tromborg Pileflet

Jeg har fået en spændende opgave! Jeg skal flette en 3 meter høj trold. Du kan følge med her på siden, og se hvordan trolden kommer til verden....
Det er altid spændende med nye udfordringer, og det skal jeg lige love for at jeg har fået her - tak for det! Det startede med et par skitser, en lang beskrivelse, igennem hvilken, jeg dannede mig et overblik over den kommende process. Herefter lavede jeg en del udregninger, som førte til bestilling af jern hos vores lokale smed. 150 meter rundjern ø 6 mm. Trolden skal som sagt blive 3 meter høj og ca. 1,5 meter i diameter om livet.... men vigtigst af alt, så skal den have en troldesjæl og en rigtig troldehale!
Håret skal være "Bob Marley" hår! Det forestiller jeg mig, at jeg kan lave af barken fra dugpil, som er smuk bordoux på den ene side, og citrongult på den anden side.
Bukserne skal være blå, og så skal der blå glasperler i håret. Og hvad med blå øjne som kigger nysgerrigt ned på dem som går forbi?
Trolden skal laves i afbarket pil, idet jeg forestiller mig, at det er langt lettere at arbejde med, når overfladen nu skal krusedulleflettes, end pil med bark på. Kogt, afbarket pil har en længere holdbarhed.

Den afbarkede pil skal naturligvis træbeskyttes på en eller anden måde, og den skal gerne være brun. Derfor var min første tanke, at trolden skulle træbeskyttes med tjære. Jeg ringede til skibsbygger Finn Nielsen i Løgstør (som også er min svoger) for at bestille tjæren. Man skal lære så længe man lever! Jeg lærte af Finn, at tjæren ikke trænger så dybt, som jeg troede, og så er der jo den fantastiske duft! Det er dog ikke alle, som deler denne opfattelse, mener min svoger. Han påstår at duften af tjære deler vandene, og det er jo to stærke akgumenter... så en endelig beslutning på det punkt er ikke truffet endnu. Jeg tror dog, at jeg vælger at træbeskytte med Jotun...

Jeg fik jernet leveret fredag den 3. april - og efter at have bragt jernet sikkert indendøre i laden, pænt anbragt på 3 træølkasser.... - jeg ved egentligt ikke hvorfor jeg lige tænkte de skulle ligge på dem.... og en god ide, det var det ikke! En dag jeg skulle i laden, og holde porten åben, så vores traktor kunne komme
ind, fik jeg en ordentlig tung jernstang over foden! Av for den! Det gjorde mig lige lidt mindre kampdygtig i nogle dage =)

Men nu er jeg klar igen, og er ved at skære jern til det stativ, som jeg skal svejse til mit gamle badekar. Det skal nemlig en tur over bålet den 2. maj - hvor det skal bruges til at
farve det afbarkede pil til troldens bukser blå....

Herefter skal jeg i gang med at bukke og svejse skellettet til troldens krop. Jeg har lånt en traktorfælg, og 2 andre fælge, af vores lokale smed. Omkring dem skal jeg bukke rundjernet, som skal svejses til troldens skellet. Se billeder herunder, og flere billeder her...

Her er jeg i gang med at svejse det 6 meter lange rundjern på fælgen.

Herefter skal jernet bukkes, formes og svejses til en ring.
Flettes på bestilling. Pris: 1775 kr.
(Pris er excl. stofbeklædning, madras og understel,
som på billedet, med plads til kunstnerisk frihed)
Leveringstid ca. 2 mdr.
For at bøje jernet, således at jeg kan lave ringe, fik jeg det tip af vores lokale smed, at bøje jernet omkring en traktorfælg.

Jeg har lånt fælgen af smeden.

Det 6 meter lange rundjern er fæstnet på en lille metalklods, som jeg har svejst på fælgen. Alle de jern som skal bukkes, fæstes først til denne.

På den måde kan jeg afleverer en fælg tilbage, som ikke har lidt ret meget overlast. Smart!

Der er mange kræfter i jernet, så det er med at lave en holdbar svejsning, når man hæfter ringen fast, og holde godt ved hele tiden mens jernet bukkes, og så slippe det igen på en kontrolleret måde.

Til sidst skærer jeg jernet fri med vinkelsliber. Her sørger jeg for ikke at stå i "skudretningen" når jernet slipper fælgen.

Her er det lige før jernet skal skæres fri af fælgen.

Jeg har købt mig en rigtig god svejsehjelm, således at jeg har begge hænder fri når jeg arbejder.

De skifter selv fra lyst til mørkt glas når jeg svejser.
Her ses de første færdige ringe, som skal bruges til at bygge troldens skellet op med