Siv

Siv - Sivhøst14
Siv - Sivhøst6
Sivhøst i Grund Fjord 16. juli 2005

Fjordcentret - Voer Færgested arrangerer hvert år en tur ud på Grund Fjord for at høste siv. Formålet er at udbrede viden om hvordan man høster, hvad man høster og hvordan man tørre sivene.

Fjordcentret laver også workshops, hvor man kan lære at arbejde med siv.

Jeg prøvede at flette siv første gang i starten af året, hvor en fra vores flettekreds inviterede LILJA BIRCH fra Fjordcentret til at komme, og give os en introduktion til siv. Vi havde en virkelig hyggelig dag, og fik lært rigtig meget.

Siv er et vidunderligt materiale, og så er det oven i købet let at håndtere.
Aftenen før man skal flette, overhældes sivene med nogle liter kogende vand, hvorefter de pakkes ind i et klæde. Her ligger de til næste dag, hvor de så er klar til at flette med. De forbliver fletbare i nogle dage, hvis man passer på de ikke tørre i vind og vejr.
Siv - Sivhøst9
Siv - SUNP0007
Ind imellem høst og kaffepauser videregiver LILJA BIRCH (th) nogle af hendes erfraringer med høst og siv i det hele taget. Lilja er vokset op med siv. Både i barndomshjemmet og hos besteforældrene blev der flettet sivsko. Når man i gamle dage tog på fjorden for at høste siv, handlede det om brød på bordet, en noget anden og mere alvorlig stemning, end den vi var heldige at opleve sammen med Lilja og Ole fra Fjordcentret.

Når sivene var skåret, blev de sejlet ind til landingspladsen, hvor de skulle ligge 8-10 dage. De lå stablet i en stor bunke, med skiftevis rodende og top oven på hinanden. Sivene skifter nu farve fra irgrøn til høstgul. Herefter stilles sivene op af hæk eller hegn og ind imellem løsnes snoren og midten krænges ud, og sivene tørre videre.

Tidligere sagde man, at sivene skulle høstes inden Sct. Hans, men på grund af hensynet til ynglende fugle, er det forbudt, at færdes i sivene før efter den 15. juli. Herefter er der kun en 2-3 uger at nå at høste i, inden sivene for alvor begynder at visne, og dermed bliver ubrugelige til flettearbejder.Læs mere på Fjordcentrets hjemmeside og se programmet "Friland" på DR2 - om siv og Lilja Birch 
Siv - SUNP0008
Det er LILJA BIRCH´s ønske, at videregive den store erfaring med siv, som hun har arvet og oparbejdet, til den næste generation. Det du selv er rundet af... som hun siger. "Hvis selv du fat din væsens rod, skøn på de skatte de efterlod." Tak for en god dag Lilia og Ole.