Design-elementer - Billedserie-sorter

Pil


Der er stor forskel på farven - frisk/tørret

Der er virkelig mange forskellige sorter at vælge imellem. Der er forskel i farve, smidighed, længden på fibrene i pilen og længden på pilen og dermed fletteegenskaberne. Pilene vist til højre, er alle frisk pil.
Jeg har 36 forskellige sorter på mine marker.

Hvad skal jeg vælge....?


Bleu
Skal du kun have en´slags, og er det kurveflet der har din interesse, så er valget let - Bleu! Eller Blues som den også hedder. På latin hedder den Salix purpurea x daphonides. Salix betyder pil på latin.

Americana
Har du plads til flere, er Americana også helt fantastisk. Den er kastaniebrun og egner sig både til kurveflet og haveflet. Og så leverer den pil i alle længder. Den ændre ikke så meget farve, når den har været tørret og opblødt. Selvfølgelig forsvinder noget af glansen.

Alba
Alba er også en dejlig pil. Egner sig dog kun til kurveflet. På marken er den gul med rødlig top. Fletter man med den som halvtør, beholder den den gule farve. Tørret, opblødt og fletteklar er den lys brun, og iøvrigt meget smuk sammen med dugpil.

Dugpil
Dugpil har jeg i 3 varianter. Kaspisk, som egner sig godt til at lave snaps på, Pommersk og Special. De har allesammen et tykkere lag voks end andre pil, deraf navnet dugpil. Det sætter sig som et hvidt lag udenpå pilen. Det forsvinder ikke ved tørring og opblødning. Kaspisk dugpil er blåsort. Pommersk er en helt fantastisk smuk bordaux, Dugpil special er et sted der imellem. Fletteegenskaberne er ikke så god som ved de øvrige kurvefletpil, men de smukke farver gør, at de ringere fletteegenskaber accepteres.

Mols, Vestbirk Sø og Laurbær.
De 3 pil er jeg meget vil med. De har alle gode fletteegenskaber. Laurbærpilen er blank grøn, også efter tørring og opblødning. De andre 2 er matte. Tørret og opblødt er den helt fantastisk blank spættet, nærmest et  mamoreret look. Meget smuk. Den er lidt tyk, hvilket gør den velegnet til stager og kant. Ellers søger man jo tit efter de mere lange og slanke flettepil. Og pil der ikke bliver alt for høje. Heriblandt finder vi blandt andet de 2 andre pil, Mols og Vestbirk Sø. Mols er grålig i rodenden. Den svejer en del ved roden. Det svej kan f.eks. udnyttes i budtede kurve. Kurve med runde former. Vestbirk Sø pilen er meget produktiv. Den giver rigtig mange vidjer pr. plante. De er alle meget smidige.

Fransk Flødefarvet er som navnet antyder baiche. Det er somom den mangler noget i midten som de fleste andre pil har. Den er ikke så spændsti og smidig som mange af de andre. Måske kan man sige, at den er lidt for blød.

H. C. Andersen
Er en ny pil på min mark. Jeg har ikke nået at få fletteerfaringer med den endnu. Farven minder om Fransk Flødefarvet og så har den sorte "knopper". Måske er den mere spændsti?

Spættede, to-farvede pil

Alba er jo tydeligt to-farvet på marken. Men som tørret og opblødt bliver den ensfarvet lysebrun. Derimod findes der en "Purpurea to-farvet" som lever op til sit navn.
Hyllingpil er også to-farvet på marken, men det går også noget af den, når den først tørre og opblødes.
Sort Bleu er endnu en to-farvet. Sort og grøn. Alle de her nævnte pil er rigtig gode flettepil. Hyllingepil er den mest spinkle af de her nævnte.
Laurbærpilen er ikke to-farvet på marken, men bliver spættet når den er tørret og opblødt.

Så er der jo også Rød Belgier som vel er en mellemting mellem Alba og Americana. Også i den lidt kraftigere ende af skalaen, helt som Alba og Americana.

Jeg har en lille sød meget grøn pil "Luinette" Spinkel og fin. Fantastisk farve.

To franske pil, Gravange Vert og Gravange Rouge. Jeg har ikke så meget erfaring med dem endnu. De ligger også i den kraftige ende af kurvefletpil skalaen. Vertén er grøn. Den anden brun. Begge er matte i barken og bliver lange.


I familie (grupper)

Pilen er inddelt i grupper. Eksempelvis Purpurea og Triandra.


Purpurea
I Purpureagruppen finder man sorter som Leicestershire Dix, Bleu, Purpurea To-farvet og Ural pil eller Longifolia som den også hedder. Halvejs purpurea er L.N.N. også kaldet Carl Jensen, da den er en krydsning mellem en purpureapil og en anden pil. Alle her nævnte pil er slanke fine flettepil. Stort set alle grønne i forskellige nyancer.
Så har jeg en pil som blot hedder Purpurea, en Purpurea Etienne og en Purpurea Eugine 843. Dem antager jeg da bestemt, at de er i Purpureagruppen, men det kan være jeg bliver klogere?! Jeg har ikke så stor erfaring med de sidstnævnte, da jeg ikke har så mange af dem.   

Triandra
I Triandragruppen finder man bl.a. Long Bud, Triandra (Mandelpil), Black maul og Noir de Valline.  Haveflet

Snakker vi haveflet, snakker vi de sorter nævnt under "hegnspil" men også pil som Noir de valline. Den egner sig iøvrigt også til flettepil. Ligesom Laurbærpil er den også i den kraftige ende af skalaen. Det er iøvrigt en pil, der egner sig til at blive afbarket. Afbarket pil har den fordel, at den bliver blødt op på 1-2 dage. Man skal holde den fugtig med en svamp under flettearbejdet i modsætning til pil med bark, som holder sig fletbar i flere uger, hvis den pakkes lidt ind og opbevares køligt.

Hegnspil

Pil der egner sig godt til det grove/kraftige haveflet og som tåler at blive tvistet omkring stolperne er sorter som
Klon 89, Kanelpil samt Klon 183. Denne type hegn flettes af pil er 2-3 år gammel og når den er høstet, har lagt i nogle måneder og tørret, altså halvtør pil.
Engelsk viminalis egner sig også til hegnsflet, og skal også vøstes som 2-3 årig, og ligge og tørre nogle måneder, før den flettes som halvtør. Den kan blot ikke tvistes som de ovenfor nævnte sorter.

Levende hegn

Til at flette levende hegn egner pil som Long Bud og
Green Maul sig særlig godt. Det er vigtigt at vande levende hegn ofte, og i flere måneder efter at hegnet er sat. Det er jo ret surt, hvis hver anden går ud!

Sjove pil

Snakker vi "sjove" pil til dekorationer o.lign. kan bl.a. nævnes Troldepil og Dragepil (også kaldet fladpil). Men alle pil kan bruges. Til dekorationer og i flet sammen med blomster anvendes pilen frisk.