Pil i vekst

Høst - Filur
    ALBA              LAURBÆR           MOLS        VESTBIRK SØ       NDV       AMERICANA

Når bladene ikke er faldet af pilen endnu, og den ikke er helt klar til at blive høstet, kan man jo altid få tiden til at gå med at betragte pilen, som den gror på marken. Herunder har jeg sammenlignet 16 forskellige sorter, og listet dem op efter hvor høje de bliver på mine marker, med de laveste først.

Som jeg ser det, når jeg betragter disse 16 ud af ialt 34 sorter...

Luinette er meget sart, og ikke så kraftig, hverken i udbytte eller længde. Den vil ikke vokse mellem høje og kraftige pil som Purpurea og Kanelpil. Det vil Alba derimod gerne, selvom det naturligvis præger veksten derhen, at den ikke bliver helt så kraftig, som hvis den står i første række.

Hyllingepil ligger højdemæssigt imellem Alba og Americana, men har flere og slankere vidjer.

Alba
 vokser gul, med et orange skær. Alba er meget varieret i længde og tykkelse af vidjerne, til den kraftige side (som Mols).

Fransk Flødefarvet er som Alba i længde og har også lige så kraftige vidjer. Dog ikke nær så mange. Den er flødefarvet, som navnet siger.

Laurbær er ikke helt så kraftig i vekst som f.eks. Vestbirk Sø. Den får færre, men kraftigere vidjer. Klar mellem grøn i farven.

Vestbirk Sø har de slankeste vidjer af alle mine sorter, og måske den med flest vidjer. Farven er mat grøn, med et svagt rødligt skær. Bladene er smalle. Den bliver lige så høj eller højere end Alba.

NDV har en underlig bark, der bare ligner bark og ligesom ikke har en farve. Det passer naturligvis ikke, så hvis jeg skal forsøge at beskrive farven, er den mat grå beige. Den er meget kraftig i vekst. Høje og kraftige vidjer, højere end Vestbirk Sø.

Mols har færre, kraftigere og længere vidjer end Alba og Vestbirk Sø. Mols er lys grøn.

Americana vokser kastaniebrun med et rødligt skær. Den ligner Alba i vekst. Mange vidjer i forskellige længder. Den bliver højere end Alba.

Bleu er længere end Alba, slankere, men ikke helt så lang som Purpurea. Mange vidjer i forskellige længder. Grøn med et blåligt skær.

Purpurea vokser lys mat grøn, de mindste vidjer er mere klare grønne i farven. Den er meget kraftig i vekst. Får mange både høje og lave, tykke og tyndere vidjer. Som Americana, bare mere kraftig i vekst, og noget højere.

Rød Belgier vokser klar grønt med et rødligt skær. Har slankere vidjer end Americana, lige så mange vidjer og lige så varierede i længde og tykkelse. Bliver højere end Americana.

Kanelpil er mat brun i farven. Bliver højere end Rød Belgier. Får også kortere og slankere vidjer.

Kaspisk Dugpil ligner Dugpil Special i Vekst. Den er meget høj i vekst, højere end Kanalpil. Flest af de helt lange kraftige skud. De korte slanke skud får sjældent lys nok til at "overleve", så dem er der ikke så mange af. Kaspisk dugpil er mørk bordux i farven, med et kraftig lag dug/voks.

Dugpil special er helt som Kaspisk dugpil. Dog mere lys i barken og ikke så meget dug/voks.

Viminalis er den længste af de her oplistede pil.