Høst

 
Man høster pilen når saften er trukket ned, dvs. fra december til februar måned.

Det er mere besværligt at høste, hvis der ligger en dyne af sne. Det erfarede jeg i januar 2006.

De pilesorter du ønsker stiklinge af, klipper du i 25-30 cm stykker ved høst, og gemmer mørkt, koldt og frostfrit, og uden de tørre ud.

F.eks. i en plastikpose i køleskabet.

Du kan også lade nogle vidjer stå uhøstet, og høste dem i foråret, klippe dem til stiklinge, og plante dem umiddelbart efter.

Eller du kan bruge de uhøstede pil til flet med frisk pil, og til at lave træer af i foråret. De friske pil kan også afbarkes.

Pil høstet i februar/marts stilles i 20-25 cm. vand, og afbarkes i maj.

Tørret pil som simrer 8-10 timer, hvorefter det afbarkes, kaldes "Buff". Denne aktivitet kan foregå hele året.

Høst - Høst_jan_06

Sortering

Det er vigtigt at få sorteret pilen godt op. Det gøres lettest ved at stikke pilen ned i en tønde, stille sig på en solid kasse, så man kommer op i nå højde. Gribe i toppen af pilen, ruske/røste, så de »for korte« pil glider fra. Nu har du den længste længde. Ned af kassen, lægge pilen på jorden, op igen, gribe, ryste osv. Læg pilene i en cirkel omkring dig i ordnet rækkefølge. Når tønden er tom skal pilen bundtes. F.eks. med bred malertape eller pakketape. Skriv på pilen hvilken sort det er, dens længde, hvilket år den er høstet og evt. hvad bundtet vejer. Det kan være en nyttig oplysning når/hvis du skal vurdere, og bundtet er halvtørt og dermed fletteklart. (Til flet med frisk uopblødt pil som ikke svinder)
Den gode sortering i længder med 20 cm intervaller, letter dit arbejde betydeligt, når du skal i gang med at flette. Også sortering i tykkelse er vigtig for et smukt færdigt flettearbejde, hvilket man også langt hen af vejen opnår, ved sortering i længder. Du kan også grave tynden ned til lidt over jordoverflade. Så er det praktisk om du har et låg til den, du kan lægge over, når tynden ikke er i brug. Så samler der sig nemlig ikke vand og blade i den.
Har du pil der har sidegrene, kan det være en fordel at samle dem i et bundt for sig. De kan så evt. bruges til kludderflet og lign. flet, hvor de ikke behøver være så »fine«. Hvis bundterne er helt regulære fine flettepil med samme længde og tykkelse, er det meget lettere at overskue, hvad du skal lægge i blød, til dit næste flettearbejde.


Tørring af pil

Det pil du ikke har klippet til stiklinge, stilles til tørre. Pil svinder 50%, så vær opmærksom på den store fordampning, når du vælger hvor din pil skal stilles til tørre. Pilen får forskellig farve, alt efter om du tørre den lyst eller mørkt.


Så skal der flettes!

For at gøre pilen klar til at flette, lægges den i blød i 10-14 dage (hvis vi snakker koldt vand). Nu er den klar, og du kan gå i gang med at flette! Jeg opbløder mine pil i et badekar - de lange i et rør med bund og aftapningshane i den ene ende.